Doğa, yaşam ve teknoloji…
İnsanoğlu yaşam için doğayı gözlemliyor,
taklit ediyor ve teknoloji üretiyor…
Göz alıcı rengi, atik ve güçlü yapısı ve mükemmel hareket kabiliyeti ile hayranlık uyandıran doğanın gizemli harikası, Yusufçuk…
Helikopter böceği ya da kız böceği olarak da biliniyor. Kız böceği ile tek farkı; Yusufçuk, hareketsiz haldeyken kanatları açık olarak duruyor, kız böceği ise kanatları kapalı.
Görme yeteneği çok gelişmiş olan yetişkin bir Yusufçuk’un birleşik petek gözleri yaklaşık 24.000 gözden oluşuyor. Gördükleri her şeyi ağır çekimde algılıyor, dolayısıyla görme duyuları harekete çok duyarlı oluyor.
Çevik ve güçlü yapısıyla havada asılı kalabiliyor, aniden yön değiştirebiliyor ve saatte 95 kilometreye kadar hızla uçabiliyor. Bu kabiliyetiyle helikopterler için kullanılan teknolojilerde örnek olarak inceleniyor.
Genellikle böcekler, sivri sinekler, arılar ya da kelebeklerle besleniyor. Özellikle sivrisinek gibi zararlıları yiyerek popülasyonu dengeledikleri için birçok yerde sivrisinek avcıları olarak tanınıyor.
Datça Yarımadasında bahar ile birlikte yaz boyunca su birikintileri, dereler, akarsular ya da göller çevresinde kendisine rastlaman mümkün 😉
Afiyetle, keyifle, sağlıkla, Datça’da…