Eski Datça, tarihi mimari dokunun korunduğu ve korunmaya özen gösterildiği Datça’nın gözde yerleşkelerinden biri. Tarihi mimari dokuda özellikle ön plana çıkan Eski Datça’nın “Taş Evleri” oluyor. Genellikle tek katlı (en fazla iki katlı), müstakil, bahçe içerisinde bulunan taş evler, Datça’nın iklimine ve doğasına uygun bir şekilde örme taştan yapılma.
Taş evlerde kullanılan malzeme aslında doğada halihazırda var olan doğal taşlar. Doğal taşlar adı üzerinde doğal olduğu için insan sağlığı ve çevre için en uygun doğal inşaat malzemeleri. Yapılarda istenmeyen ısınma-soğumaları önlüyor. Yazları serinliği, kışları ise sıcaklığı muhafaza ediyor.
Taş dayanıklı bir yapıya sahip ve fiziksel etkenlere karşı dirençli bir malzeme. Yıllar geçse bile bozulmuyor, birçok inşaat malzemesine nazaran basınç ve aşınma direnci çok yüksek olduğu için nesillerce kullanılabiliyor, hatta hatta yaşlandıkça güzelleşiyor, kendine has tarihi dokusunu kazanıyor. (Bakınız Eski Datça)
Taş evleri burada yapı malzemeleriyle anlatmış olsak da evi ev yapan içinde yaşayanlar, o evdeki yaşanmışlıklar. Bunu biraz da olsa hissedebilmek için Eski Datça’da olman, sokaklarda yürümen ve keşfetmen lazım. Bu keşif sırasında Eski Datça’nın bir bölümünde restore edilmiş taş evleri, bir bölümünde ise yaşamların devam etmediği taş evleri bulacaksın. En ilginci ise yaşamların devam etmediği taş evlerde biraz daha fazla zaman geçirip, yaşanmışlıkların peşinde iz sürmek…
Sanal da olsa belki etkiyi biraz daha artırabilmek, doğayı ve ortamı sana yaşatabilmek için Eski Datça‘da taş evler arasında ses kaydı yaptık. Sesi açmayı unutma 😉
Afiyetle, keyifle, sağlıkla, Datça’da…
Eski Datça Mahalle Muhtarı: Neşe Karaoğlan
Telefon: +90 252 712 25 75