Her yıl 21-26 Mart arası Orman Haftası, 21 Mart ise Ormancılık Günü olarak kutlanır, Orman Bayramı olarak da adlandırılır.
Orman, ağaçlarla birlikte diğer bitkiler, (çalı, ot, mantar vb.) hayvanlar, mikroorganizmalar gibi canlı varlıklarla toprak, hava, su, ışık ve sıcaklık gibi fiziksel çevre faktörlerinin beraber oluşturdukları ekosistem, kıymetli varlık, servet.
Yüz ölçümü 446 kilometre kare olan dağlık ve engebeli Datça Yarımadasının % 66’sı orman, %18’i seyrek çalılık ve kayalık, % 16’sı ise tarım alanından oluşuyor.
Bu ormanlardan en önemlisi Türkiye’ye endemik (bulunduğu bölgenin ekolojik şartları yüzünden yalnızca belirli bölgede yaşayan/yetişen, dünyanın başka yerinde yaşama/yetişme ihtimali olmayan, yöreye özgü hayvan/bitki türü) olan Sığla Ormanları. Özellikle bu doğal ormanların ve Datça ve Bozburun yarımadasındaki ormanların korunması çok ama çok önemli.
İnsan eliyle yapılan ağaçlandırmalar doğal ormanların yerini tutmuyor!
Doğal ormanlarda yüzlerce tür ağaç, bitki, hayvan bir arada uyum içinde yaşayarak bir ekosistem oluşturuyor. İnsan eliyle oluşturulan hiçbir ağaçlandırma, asla doğal olanın yerini tutamıyor. Doğalı korumak öncelikli önlem. Önemli bir istatistiki bilgi; Avrupa Birliği ormanlarının % 1’i, ülkemizdeki ormanların ise % 93’ü doğal orman.
Hem doğal, hem endemik hem de bizim olduğu için doğal varlıklarımızı korumamız ve bu konuda herkesin duyarlı olması çok önemli.
Doğal olana, doğaya sahip çıkalım, koruyalım, yaşatalım.
Afiyetle, keyifle, sağlıkla, Datça’da…
Kaynak : TEMA Vakfı