Akıl yaşta değil, baştadır
demiş atalar.
19 yaşındaki Uzay Mühendisliği öğrencisi Hollandalı Boyan Slat, dünyayı değiştiren bir keşif yapıyor, bugüne kadar imkansız olarak görülen okyanuslardaki atık plastik molozlar temizlenmeye başlıyor.
Boyan‘ın tasarladığı pasif sistem, okyanus akımları sayesinde plastik molozları yoğunlaştırarak yakalıyor. Okyanuslar kendi kendini temizlemeye başlıyor. Tasarladığı sistem ile Delft Teknoloji Üniversite‘si tarafından “En iyi Teknik Tasarım” ödülünü alıyor ve “The Ocean Cleanup” vakfını kuruyor.
TED konferansında “Okyanuslar kendi kendini nasıl temizler” konuşmasıyla birlikte pilot uygulamalar için 2 milyon dolar fon sağlıyor.
2014 yılında Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) tarafından “Dünya Şampiyonları” ödülüne layık görülüyor.
Boyan Slat‘ın bu dahice keşfine ve proje detaylarına şuradan ulaşabilirsin.
www.theoceancleanup.com
Dünya’da her 6 kişiden 1 kişi temiz ve içilebilir su kaynaklarına erişemiyor.
Giderek büyüyen “Temiz Su” sorununa dikkat çekmek, içilebilir su kaynaklarının korunması ve çoğaltılmasını sağlamak ve teşvik etmek amacıyla 22 Mart tarihi Birleşmiş Millet tarafından 1993 yılında Dünya Su Günü olarak ilan edildi.
Hemen hemen hepimizin kişisel olarak uyguladığımız “Su Tasarrufu” yanında Boyan Slat‘ın projesi gibi zeki ve akılcı çözümler üreterek doğal olanı korumamız gerekiyor.
Dünya Su Günü kutlu olsun.
Afiyetle, keyifle, sağlıkla, Datça’da…