Deve dikeni, papatyagiller familyasındaki bazı bitkilerin ortak adı olarak kullanılıyor. Deve Kengeli, Meryem Ana Dikeni, Şevkül Meryem ve Sütlü Kengel olarak da adlandırılıyor. Marmara, Karadeniz, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yol kenarlarında, taşlı ve çorak alanlarda ya da güneşli tarlalarda yetişiyor.
Aslında otsu bir bitki. Boyu 1-1.5 metreye kadar ulaşabiliyor. Dikenli, soluk yeşil renk yaprakları var. Bahar aylarında ortaya çıkıyor ve Ağustos – Eylül ayları arasında olgunlaştığında genellikle mor, bazen pembe ve kırmızı çiçek açıyor. Çiçek açtığı zaman şekil olarak biraz enginarı anımsatıyor. Yeşilken güzel kokuyor ancak kuruduğunda kokusu kalmıyor. 🙁
Deve Dikeni Faydaları
İyi bir antioksidan. Bilinen bileşimi içerisinde yer alan Silymarin, karaciğerde biriken toksinleri parçalıyor, hızla vücuttan atılmasını sağlayarak karaciğeri onarıyor. Kimyasal toksinlere karşı gelişen karaciğer rahatsızlıkları, sarılık, karaciğer yağlanması, siroz gibi hastalıkların tedavisinde etkili. Böbrekleri iyi çalıştırıyor ve idrar yolları rahatsızlıklarının giderilmesine katkı sağlıyor. Nikotin, alkol ve karbonmonoksit gibi maddelerin zararlarını azlatma ve kanı temizleme özelliğine sahip. Kronik mantar enfeksiyonlarını engelleyici özelliği bulunuyor. Aynı zamanda ateş düşürücü, yatıştırıcı ve iştah artırıcı.
Eczanelerde deve dikeni tohumu tablet olarak satılıyor. Bu tohumdan yapılan çaylar ise mide ve bağırsak hastalıkları tedavisinde kullanılıyor, safra artışını sağlıyor.
Datça‘da birçok yerde Deve Dikenine rastlaman mümkün. Biz Kargı koyunda kendisini görüntüledik 🙂
Meraklısı için literatürdeki Latince adı Silybum Marianum.
Not: Paylaştıklarımız tamamen bilgilendirme amaçlı ve kesinlikle tıbbi tavsiye içermiyor. Sağlığınla ilgili tüm tedaviler konusunda hekimine mutlaka danışmanı tavsiye ediyoruz.