Datça‘ya yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta Datça-Marmaris kara yolu üzerinde Kızlan Köyü sınırlarında yer alıyor Datça Yel Değirmenleri. Değirmenler ana yoldan görülebiliyor. Özel araçla ya da Datça-Marmaris dolmuşları ile Marmaris’e doğru giderken kolaylıkla yel değirmenlerine erişebilirsin.
Yel değirmenleri 7’inci yüzyılda İran‘da sonra Çin ve sonrasında da Avrupa‘da kullanılmaya başlanıyor. İnsanlık tarihinde oldukça eski zamanlardan beri buğday öğütmek, su pompalamak gibi işler için rüzgar enerjisinden mekanik güç elde etmek için kullanılıyor. Örneğin Hollanda‘daki yel değirmenlerinin birçoğu deniz seviyesinin altında kalan şehirlerde su seviyesini düzenlemek için su pompalıyor.
Günümüzde ise modern yel değirmenleri (rüzgar gülleri ya da rüzgar tribünleri) elektrik enerji üretiminin vazgeçilmezi. Herhangi bir yakıt kullanmadığı için çevreci, havayı kirletmiyor, ses yapmıyor. Rüzgar güllerinin ürettiği elektrik, rüzgar olmadığı zamanlarda kullanılmak üzere akülerde depolanıyor.
Gelelim Datça’mızdaki değirmenlere 🙂 Arda arda dizilmiş yel değirmenleri Kuzey rüzgarlarını yakalayacak doğal bir rüzgar tüneli içerisinde. Bazıları restore edilerek özel mülk ya da restoran olarak kullanılıyor. Restore edilmemiş olanlar ise kaderlerine terk edilmiş, korunaksız bir şekilde ayakta kalmaya çalışıyor. 🙁
Değirmenlerin kapıları Güney‘e bakıyor. İki kattan oluşan değirmenin alt katında bir ocak, buğday işlemek ve depolamak için bir alan, merdivenle çıkılan üst katta ise mekanik dişliler ve çarklar bulunuyor. Üst kattaki pencereler ise Kuzey cepheli.
Yel değirmenlerinin Kuzey‘inde Ege Deniz‘ine bakan yamaçlarda yer alan modern Rüzgar Tribünleri günümüzde rüzgar enerjisinden elektrik enerjisi üretmek için kullanılıyor. Aynı karede hem eski hem de yeni teknolojiyi görebilmek mümkün.
Afiyetle, keyifle, sağlıkla, Datça’da…