Knidos, Dorlar’a ait 6 kentin bir araya gelerek oluşturduğu Dor Heksapolisi‘nde yer alan Karya bölgesindeki (Karia olarak da bilinir) Antik Teras Şehir. Datça yarımadasının en batısında yer alan Tekir Burnu üzerinde kurulu, tarihin tabiatla buluştuğu nokta…
Bugünkü yerleşimi Knidos‘un ikinci adresi aslında. İlk yerleşim günümüz Datça merkezine 1.5 kilometre uzaklıktaki Burgaz mevkinde görülüyor. Milattan önce 4. yüzyılda ise şehir günümüzdeki konumu olan Tekir Burnu üzerine taşınıyor.
Antik şehir, Tekir Burnu‘nda iki yamaçta teraslar üzerinde kurulu. Yarımadanın güneye bakan ucunda ve şeklinden dolayı Deve Boynu olarak adlandırılan Kap Krio‘da. Her iki kara parçası bir köprü ile birbirine bağlanmış ve böylece şehir içerisinde iki liman oluşturulmuş.
Büyük liman diye adlandırılan güney liman ticari amaçlı, kuzeydeki küçük liman ise askeri amaçlı kullanılmış. Güvenlik amaçlı askeri limanın her iki ucunda kontrol kuleleri yer alıyor . Eskiden liman girişi zincirlerle kapatılıyormuş.
Tarih boyunca önemli bir ticaret merkezi olmakla birlikte aynı zamanda çok önemli bir kültür ve sanat merkezi de olmuş Knidos. Şehirde denizcilik, şarap üretimi ve ihracatı, ticaret, tıp, heykel, resim sanatı, bilim ve mimarlık gibi bir çok alanda ilerlemeler kaydedilmiş.
Knidos antik şehri “Datça” isminin çıkış noktası. Knidos şehrinin isimlerinden olan Stadia adı zamanla Tadya, Dadya, Dadça ve en sonunda Datça olarak değişerek günümüze kadar ulaşmış.
Knidos’daki önemli yapılar ve alanlar
- Dor Tapınağı
- Apollon Tapınağı ve Sunağı
- Yuvarlak Tapınak ve Sunağı
- Meclis Binası
- Korinth Tapınağı
- Güneş saati (mevsim ve saati gösterir)
- Büyük Tiyatro
- Küçük Tiyatro
- Dionysos Tapınağı ve Stoası
- Yamaç Evleri
- Odeon
- Demeter Kutsal Alanı
- Nekropol
- Kap Krio Yarımadası
Knidos’da yaşamış ünlü bilim adamları ve sanatçılar
- Eudoksus, astronomi ve matematik bilimcisi, Platon yada bilinen adıyla Eflatun’un öğrencisi, dönemin büyük buluşu olan güneş saatini icat etti.
- Euryphon, doktor, öğrencileriyle birlikte zamanının ikinci büyük tıp okulunu Knidos’ta kurdu.
- Polygnotos, ünlü ressam
- Sostratos, dünyanın yedi harikasından biri sayılan İskenderiye Feneri’nin mimarı
- Praxiteles, Skopas ve Bryaxis, ünlü heykeltıraşlar
Datça yarımadasına geldiğinde Knidos‘u keşfetmek için mutlaka ama mutlaka zaman ayır, bizden tavsiye. Şnorkelini, deniz gözlüğü kapıp da gel ama. Antik teras kenti keşfederken kentin eteklerinde, turkuaz renkli akvaryum denizinde de keşfedilecek çok şeyler var…
Afiyetle, keyifle, sağlıkla, Datça’da…
Knidos Örenyeri Giriş Bilgileri: www.muze.gov.tr